« Back
    Share this    
  • House of Music
    January 11,2010 00:12:00

    Coop Himmelb(l)au
    House of Music
    Aalborg, Denmark


    The different volumes and surfaces create an architectural expression suited to the multi-functional and synergetic nature of the building.


    Photo © Coop Himmelb(l)au

    Coop Himmelb(l)au’s final design for the House of Music is organized around the concept of sharing and synergy, while recognizing the need for independence of the individual institutions within. Wherever possible sharing of spaces is enabled and overlapping of use of public and performance spaces is supported through the design.

    “Music, Creativity and Art are the centers of inspiration, both of the shared-synergetic behavior and of the form and expression of the architecture.”
    Wolf D. Prix


    Photo © Coop Himmelb(l)au

    The Foyer is the main common and public space and connects the public to the Main Concert Hall and its balconies at ground level and above, and to the Intimate, Rhythmic and Classical Halls below. The front of house space of the Foyer is a compact vertical zone oriented at the same time to the Culture Square and the Fjord. This vertical organization serves to provide the most effective multiple hall front of house system for the public audience.

     

    Photo © ISOCHROM.com, Vienna

     

    This typology is adopted to insure good natural light and maximized views within an economical and efficient system of circulation, and to establish close, central relations to the performance and public space of the House of Music. The “U” is oriented with the open side towards the Fjord where the Foyer is located facing onto the new House of Music square adjacent to the harbor front promenade.

     


    Photo © Coop Himmelb(l)au

    The design of the site emphasizes both the urban character of the House of Music area in the city and the natural aspects of the Limfjord and Aalborg stream. Both the Cultural Square and House of Music Square are seen as urban extensions of Aalborg and are connected to the existing pedestrian and traffic systems.

     


    Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au
    Site Plan

    Image
    Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au
    First Floor Plan

    Image
    Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au
    Fourth Floor Plan

    Image
    Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au
    Section

    .....................................................

    Gross area: 17,744 square meters

    Estimated completion: 2012

    Client: North Jutland House of Music Foundation
    Architects : Coop Himmelb(l)au

    Wolf D. Prix / W. Dreibholz & Partner ZT GmbH

    Design Principal: Wolf D. Prix
    Project Partner: Michael Volk
    Project Architect: Marcelo Bernardi, Pete Rose
    Design Architect: Luzie Giencke
    Design Architect Interiors: Eva Wolf
    Project team:
    Benjamin Schmidt
    Philip Wilck
    Ariane Marx
    Markus Baumann
    Ivana Jug
    Anna Wasserthal
    Talya Kozminsky
    Blaine Lepp
    Robin Heather
    Bo Stjerne Thomsen
    Stephanie Neufeld,
    Tyler Bornstein
    Elisabeth Keane
    Markus Pillhofer
    Local Architects: Moltke, Aalborg, Denmark
    Landscape Architect: Jeppe Aagaard Andersen
    Structural Engineers: Rambøll, Aalborg, Denmark

    ------------------

    source: Arcspace

    Posted by: Muh. Amry

 
11-Oct-2014 - 11-Oct-2014
06-Oct-2014 - 12-Oct-2014